keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Vegucated-elokuvailta & vegaaninen iltapala Seinäjoella 16.09.2016

Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa järjesti yhdessä Oikeutta Eläimille Seinäjoen kanssa kaikille avoimen elokuvaillan Seinäjoen Nuorisotalon elokuvateatterissa.

Syyskuisena perjantaina Nuorisotalon elokuvasaliin kokoontui reilut kaksikymmentä henkilöä viettämään pimenevää iltaa Vegucated-dokumenttielokuvan parissa.

Vegucated -dokumenttielokuva vegaaniksi ryhtymisestä


Palkittu dokumenttielokuva Vegucated paljasti syitä sille, miksi yhä useampi harkitsee siirtymistä vegaaniksi. Elokuva paitsi viihdytti, tarjosi myös tietoa ruuasta ja sen vaikutuksista terveyteemme, ympäristöön ja eläimiin.

Elokuvassa seurattiin kolmea lihaa ja juustoa rakastavaa amerikkalaista, jotka olivat päättäneet kokeilla vegaaniruokavaliota kuuden viikon ajan. Kolmikko tutustui vegaaniruokavalion terveydellisiin seikkoihin. Lisäksi he pääsivät näkemään eläintuotannon eettisiä ja ekologisia ongelmia vegaanitutorinsa johdolla.


Klikkaa tästä päästäksesi elokuvan kotisivulle! :)


Elokuva tallensi tutkimusmatkan siihen, millaista on ryhtyä vegaaniksi ympäristössä, jossa sekasyöminen on melko lailla normi. Vegaanikokeilu herätti niin kokelaissa kuin dokumentin katsojissa tunteiden kirjon.

Vegaaniruokavalioon tutustuminen voi ensinnäkin olla yllättävän hauskaa puuhaa. Esimerkiksi markettituotteiden vegaanisuuden arvuuttelu viihdytti dokumentin ”vegaanikoehenkilöitä” ja myös elokuvayleisöä.

Vegaaniruokavalion hankaluudet kytkeytyivät ruokailun sosiaaliseen puoleen. Jos perheen kaikki muut jäsenet pysyvät lihapatojen äärellä, voi veganismi tuntua haastavalta. Kuitenkin eläintuotannon ongelmien ja kasvisruuan eettisyyden tiedostaminen voi auttaa selviämään myös veganismin varjopuolista.

Kokeilulla oli kauaskantoisia seurauksia vegaanikokelaiden elämään – mutta millaisia? Se selviää vain kun katsot dokumentin! Alla elokuvan traileri.



Dokumentin jälkeen päästiin höyryävien kasvispiirakoiden äärelle


Elokuvan jälkeen toistakymmentä henkilöä kokoontui ilmaiselle iltapalalle Nuorisotilojen kahvioon. Tarjolla oli HoviRuoka Oy:n sponsoroimia kasvispiirakoita ja Ecolink Oy:n tarjoamia Bon Soyan kasvisnakkeja. 

Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan aktiivit paistoivat kasvispiirakat rapeapintaisiksi sillä aikaa, kun yleisö katseli elokuvan loppuvaiheita. Elokuvan päätyttyä ilmassa leijuva kypsyvien kasvispiirakoiden tuoksu houkutteli yleisön iltapalalle.
Uunituoreet kasvispiirakat maistuivat dokumenttiyleisölle!

Halkaistujen kasvispiirakoiden väliin oli tarjolla lämmitettyjen nakkien lisäksi kurkkusalaattia, sinappia ja ketsuppia. Piirakoiden kylkeen sai juomaksi X-tran kuplivaa Cola Lightia. 
Rapeat ja mehevät piirakat tarjosivat ehdan grilliruokaelämyksen. Iltapalan yhteydessä keskusteltiin ja jaettiin vinkkejä kasvispiirakoiden ja muiden uusien vegaanieinesten saatavuudesta.

HoviRuoka sponsoroi tapahtuman kasvispiirakat.


Maukkaasta iltapalasta kiitämme HoviRuoka Oy:tä ja Ecolink Oy:tä!


sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Uusien ilta Tampereella 21.9.2016!





Veganismista, Vegaaniliitosta tai sen toiminnasta kiinnostuneet pääsivät syksyisenä keskiviikko-iltana tutustumaan Kuninkaankadun toimistoon avoimien ovien illassa. Ilta osoittautui yllättävän suosituksi: toimisto täyttyi ihmisistä!


Ilta avattiin vapaaehtoiskoordinaattori Paula Mattilan ja yhdyshenkilö Ida Tarrin esittelykierroksella. Yleisölle kerrottiin kummankin henkilön rooleista järjestössä, järjestön toimintaan osallistumisen mahdollisuuksista ja syksyn toimintakalenterista.
Tämän jälkeen Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari komulainen kertoi Vegaaniliitosta valtakunnallisella tasolla, veganismista ilmiönä ja vegaaniaktivismista. Kaikki kolme toimijaa myös esittelivät itsensä lempituotteidensa kautta: Mattila hehkutti edullisten, terveellisten ja gluteenittomien kauratuotteiden puolesta, Tarri esitteli taloudestaan uutuustuote-Härkistä sekä kaakaoon soveltuvimman mantelimaidon, Komulainen taas suositteli monikäyttöistä tahini-tahnaa ja papuja.

Tulevasta vegaanihaasteesta kertoi hankkeen projektisihteeri Elias Mäkynen. Tämän jälkeen oli Vegaaniliiton ravitsemusvastaavan, Lotta Pelkosen, ravitsemusluennon vuoro. Lotta kertoi yleisölle miksi veganismi on erityisen terveellinen vaihtoehto, ja miten koostaa vegaaninen ruokavalio optimaalisesti. Hän muistutti muunmuassa tärkeiden B- ja D-vitamiinien saannista, oikeasta rasvahappojen suhteesta sekä kasviperäisten proteiinien riittävästä saannista. Lopussa yleisöllä oli aikaa kysyä mieltään askarruttaneita kysymyksiä, tutkia kirjastoa ja Vegaaniliiton puotia ja tutustua toisiinsa. Laajempi ravitsemusluento tamperelaisille on kuultavana Vanhalla kirjastotalolla 6.10. klo 17-19. 


Kun toimiston etuosassa esiteltiin terveellistä ravitsemusta, keskittyi takaosa näyttämään millaisia eläinystävälliset herkut voivat olla. Tarjolla oli marenkeja, korvapuusteja, karjalanpiirakoita ja gluteenitonta leipää vegaanisella munavoilla, omenakeikauskakkua, kuppikakkumaistiaisia.. 



Yleisön vastaanotto illasta oli mitä ilmeisimmin positiivinen.
Vegaaniliiton laajat vaikuttamisväylät tulivat kuulemma monille yllätyksenä. Myös toimintakalenteri kiinnosti, ja tapahtumista kertovia flyereita tipahteli useaan reppuun. Ravitsemusluento toimi selvästi keskustelunavaajana: ihmiset eivät pelänneet kysyä Pelkoselta visaisiakaan kysymyksiä. Kiinnostavia aihealueita tuntuivat olevan erityisesti vegaanituotteet, erityisruokavaliot kuten keliakia, vegaaneille suunnatut vitamiinivalmisteet ja ruokaympyrän koostaminen.

Tampereen aktiivinen vegaanisyksy jatkuu ensi viikolla 28.9. kello 18. Tällöin vegaaniaktiivit viettävät Lähtölaukaus toimintaan-iltamaa nyyttäreiden ja syksyn tapahtumien suunnittelun merkeissä!

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Luonto-Liitto juhlii susien kanssa!




Tampereella ja Helsingissä järjestettiin 17.9. Liity Laumaan-kävelytapahtuma ja minifestivaali uhanalaisen suden suojelutyön hyväksi.Vegaaniliitto kantoi kortensa kekoon Tampereella liittyessään samaa toimistoa jakavan Luonto-Liiton laumaan. Aluksi tuttuja leipuriaktiiveja kysyttiin vain auttamaan Howlin' Cafe-tarjoiluiden leipomisessa. Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen halusi kuitenkin sponsoroida koko kahvilan tuotot koki uhanalaisten eläinten tukemisen tärkeäksi osaksi yhdistyksen toimintaa:
"Vegaaneja koskettavat monipuoliset yhteiskunnalliset aiheet eläinten oloista ja oikeuksista ympäristökysymyksiin. Vegaaniliitossa teemme yhteistyötä monien yhdistysten kanssa. Valitettavasti susien arvostus on moneen muuhun maahan verrattuna Suomessa kovin vähäistä ja aihe ansaitsee nostetta keskustelussa. Aihe on erittäin ajankohtainen. Suomi on saanut Euroopan unionilta huomautuksen aiheesta, ja suomalaisten susien puolesta kampanjoidaan kansainvälisestikin, mutta vielä se ei näy viranomaisten tai lainsäätäjien toiminnassa. Vegaaniliitossakin halusimme kantaa pienen kortemme kekoon susien suojelun puolesta ja toivomme että susien arvostus paranee jatkossa. ".


Kamomilla-suden suklaa-kinuskikuppikakut

Syksyisen kävelyreitin pääsi kulkemaan viiden euron osallistumismaksulla. Rastit pitivät sisällään susitriviavisan, joogakoulu Lentävän Maton pop up-joogatunnin sekä reppukorujen askartelupajan. Kävely toteutettiin suden luonnollista käyttäytymistä jäljitellen pienryhmissä, kävelyaallot lähtivät matkaan säännöllisin väliajoin. Lapsille ja lapsenmielisille oli tarjolla ilmaista kasvomaalausta, ja uljaat sudentassut koristivatkin useita käsiä ja poskipäitä loppuillan. Musiikinystäville esiintyivät tunnelmallisella Näsinpuiston laululavalla sielukas pop-yhtye Maida Vale sekä heleä-ääninen kitarafolk-duo Pihla Heikintytär ja Kielo Kärkkäinen. Lopuksi karnevalistisen syysfestivaalin kruunasi tamperelaisen tulitaideryhmä Pyrokratian tulishow. Susiryhmän kannatustuotemyynti tarjosi mukaan heijastimia, pinssejä, kortteja ja asusteita. Lisäksi laumaan olivat liittyneet useat yhteistyökumppanit joista esimerkkinä kasvisravintola Gopal ja Vegekauppa. Kävelijät saivat kiitokseksi ruusuja sekä tyylikkäät, susikuvioiset kestokassit.



Pikku-Hukan susipizza
Villiyrtti-sienipiirakka kiinnosti monia kotimaisten raaka-aineiden ansiosta.

Howlin' Cafen eläinystävälliset herkut herättivät ihastusta villeillä nimillään ja syksyisellä olemuksellaan. Hiawathan piirakassa maistuivat Luonto-Liiton henkeen itsekerätyt sienet ja villiyrtit. Pikku-Hukan Susipizza käänsi katseita punajuuren, lehtikaalin, kurpitsan ja vegeauran värispektrillä. Kauden omenat oli keikautettu ranskalaisen vapaaehtoisemme toimesta Tarte Tatiniksi, ja pähkinäinen juustokakku hunnutettu tyrnin-, pihlajan- ja ruusunmarjoilla. Myös Kamomillan konditoria-blogin kirjoittaja Satu Saunio halusi puolustaa susia mehevillä suklaa-kinuskikuppikakuilla, jotka olivat koristeltu sokerimassatassuin. Tarjottavat saivat runsaasti positiivista palautetta. Kahvion tarjonta ei kuulemma "näyttänyt lainkaan vegaaniselta", joka lienee positiivinen kommentti.

Tyrni-pihlaja-ruusunmarjajuustokakku

Kävijöiden haastatteluista poikivat esille tyytyväiset kommentit siitä, kuinka kävelytapahtumassa oli mukava tunnelma, sekä tietoa ja toimintaa sopivassa suhteessa. Kävijäkunnassa oli satunnaisia ohikulkijoita, vegaanisesta kahviotarjonnasta kiinnostuneita, sosiaalisen median ja esiintyjien houkuttelemia kuin myös vannoutuneita luonnonsuojelijaharrastajia.
Lapset (kieltämättä myös pelottavan monet vapaaehtoiset ja työntekijät) koristautuivat kasvomaalarin hilpeillä taideteoksilla.

Liity laumaan-resepti:
Gluteenittomat (ilman kuorrutusta myös sokerittomat)..

Punahilkan punajuuribrowniet
Alkuperäisestä reseptistä käännetty: http://chocolatecoveredkatie.com/2014/05/09/red-velvet-brownies/



5,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
5 pientä tai 3 isoa punajuurta, keitettynä (määrää voi säätää halutun punaisuuden mukaan)
0,5 dl kaakaojauhetta
0,75 dl kasvimaitoa (käytetty kookos-)
0,6 dl juoksevaa/sulaa margariinia tai öljyä
1,2 dl keitettyjä mustapapuja tai kikherneitä
1,2 dl vaahterasiirappia
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
bourbonvaniljaa tai -aromia
1,2dl hienonnettua suklaata

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Blendaa tehosekoittimella kaurahiutaleet, kaakao, suola ja leivinjauhe tasaiseksi jauhoksi. Lisää kasvimaito, öljy, aromit ja vaahterasiirappi, blendaa edelleen tasaiseksi. Lisää viimeiseksi keitetty punajuuri ja pavut, jatka blendaamista kunnes massa on tasaista. Jos et aio kuorruttaa brownieita, voit sekoittaa osan hienonnetusta suklaasta massaan ja ripotella osan päälle suklaakoristeiksi. Jos kuorrutat browniet, voit sekoittaa kaikki taikinaan.
Kaada massa paperoituun ja voideltuun, noin 30x20-kokoiseen vuokaan. Paista 22-25 minuuttia, jäähdytä ja leikkaa. Brownieita tulee noin 10-15, koosta riippuen.

Vapaavalinnainen kuorrutus

Browniet voi kuorruttaa millä tahansa kuorrutteella. Tapahtumakuorrutuksena oli liotetuista ja blendatuista cashew-pähkinöistä, tofutti-tuorejuustosta, kookoskermasta ja tomusokerista tehty massa, joka värjättiin punajuuren keitinveden tipalla. Tuttujen porkkanakakku-reseptien kuorrutukset sopivat hyvin myös tämän leivoksen kuorruttamiseen. Lopuksi päälle voi ripotella esim. kuivattuja marjoja, suklaahippuja tai nonpparelleja!

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Vegaaninen ravitsemusluento Seinäjoella 30.8.2016


Elokuun loppupuolella eteläpohjalaiset saivat tilaisuuden tutustua vegaanisen ravitsemuksen koostamiseen, kun Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa järjesti kaikille avoimen ravitsemusluennon. Kuutisenkymmentä kiinnostunutta kuulijaa kokoontui Seinäjoen Kaupunginkirjaston saliin kartuttamaan tietoa ja keskustelemaan vegaaniruokavaliosta.


Luennoitsijana oli Vegaaniliiton ravitsemusvastaavanakin toimiva Terveystieteiden Maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen.



Lotta Pelkonen aloittelemassa vegaaniravitsemusta käsittelevää luentoaan

Monipuolista tietoa vegaaniravinnosta


Vegaaniliiton Etelä-Pohjanmaan yhteyshenkilö Nina Ilmaniemi avasi luentotilaisuuden kertomalla Eläinsuojelukeskus Tuulispään laidunkeräyksestä.
Luennon yhteydessä yleisöllä oli mahdollisuus antaa lahjoituksia keräyslippaaseen, jonka tuotot ohjattaisiin Tuulispäälle lisälaiduntilan ostamista varten.
Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa on hankkinut avustuksia Tuulispään Laidunkeräykseen myös muissa tapahtumissaan.



Nina Ilmaniemi lämmitteli ravitsemusluentoa kertomalla Eläinsuojelukeskus Tuulispään Laidunkeräyksestä, johon yleisö sai halutessaan osallistua paikan päällä.
Itse ravitsemusluennolla käytiin läpi vegaanisen ruokavalion kulmakiviä. Pelkonen esitteli erilaisia ruokaympyröitä ja -kolmioita, joiden avulla terveellisen ja monipuolisen kasvipohjaisen ruokavalion perusteet oli helppo sisäistää.

Luennolla käsiteltiin esimerkiksi vegaanille tärkeimpiä vitamiineja ja proteiineja. Kävi selväksi, että vegaanin on mahdollista saada monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta kaikki tarvittavat ravinteet, kunhan B12-vitamiini ja D-vitamiini muistetaan napata purkista.


Seinäjoen Kaupunginkirjaston Jaaksi-sali täyttyi innokkaasta yleisöstä, joka ei arkaillut esittää kysymyksiä

Yleisössä oli kaikenlaisia ihmisiä nuorisosta eläkeläisiin. Kuulijat syvensivät luentoa kysymyksillään ja ilmapiiri oli avoin ja utelias. Yleisön parissa kysymyksiä heräsi muun muassa soijasta, kalsiumista ja D-vitamiinista.

Koska luento tarjosi uutta tietoa myös konkarivegaaneille, oli se varmasti antoisaa kuunneltavaa myös niille, joille kasvipohjainen ruokavalio oli ennestään vieraampi.


Luennon jälkeen päästiin herkuttelemaan


Luennon jälkeen Pelkoselta oli mahdollista kysyä mieltä askarruttaneita ravintoon liittyviä kysymyksiä. Ravitsemusluennon päätyttyä puhujapöntön ääressä kävikin kuhina, kun monet luennolle osallistuneet piipahtivat keskustelemassa asiantuntijan kanssa.

 
Linkosuon tarjoamat Sheese-tuorejuustolla kuorrutetut palttoonapit kelpasivat yleisölle
Luento ei kuitenkaan tarjonnut tyydytystä ainoastaan tiedonnälkään: myös pikkunälkä sai kyytiä.

Puhujapöntön ympäristön lisäksi myös luentosalin reunalla oli säpinää, sillä siellä oli tarjolla sponsoreiden tarjoamia vegaanimaistiaisia. Värikäs ihmisjono kiemurteli kohti pöytiä, joihin oli katettu gluteenittomia hapannappeja ja Linkosuon tarjoamia Väinämöisen palttoonappeja. Napit oli voideltu Ecolink Oy:n tarjoamilla Sheesen tuorejuustolla. Sheesen valkosipulille ja yrteille maistuva levite teki ruisnapeista raikkaita pikkunaposteltavia. Sweet Chili-levite puolestaan antoi nappien makuun suuta ja mieltä lämmittävää ytyä.

Erityistä ihastusta ja kiinnostusta herätti Violifen savujuusto, jonka senkin Ecolink Oy oli sponsoroinut. Viinirypäleiden kanssa nautitut juustopalaset katosivat maistiaispöydältä nopeasti. Makeannälkäisille puolestaan oli tarjolla Ballerina-keksejä, gluteenittomia vadelmatäytekeksejä sekä Mehukatti-mehua.

Luennon jälkeen yleisö sai suolaisten herkkupalojen lisäksi myös sokerihampaan kolotuksen sammuttavia maistiaisia.
Kiitokset siis Ecolink Oy:lle ja Linkosuolle!

Sponsorit takasivat sen, että luennolta ei tarvinnut lähteä pois hiukovin mielin, ja myös sen, että yleisö pääsi kokeilemaan vegaanisia juustoja, moni mahdollisesti ensimmäistä kertaa.