sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Turun ravitsemusluennon suosio yllätti

Lauantaina 16. huhtikuuta järjestettiin ravitsemusluento Turun kaupunginkirjaston Studio-salissa yhteistyössä Animalian ja Oikeutta eläimille -järjestön kanssa. Luennon teemana oli vegaaniruokavalion koostaminen ja luennoitsijana toimi Vegaaniliiton oma ravitsemusvastaava Lotta Pelkonen. Luento oli niin suosittu, etteivät kaikki kiinnostuneet mahtuneet sisään saliin. Pahoittelut siitä – onneksi salin ulkopuolelle järjestettiin tuoleja ja kaiutin, jotta he, jotka eivät mahtuneet sisään kuitenkin pystyivät seuraamaan luentoa. Luennon jälkeen yleisö sai esittää omia kysymyksiä.


Luennoitsija painotti, että myös herkut mahtuvat terveelliseen ruokavalioon kunhan niitä syö vain silloin tällöin – ja mikäs sen parempaa kuin nauttia Turun kevätfiiliksistä joen laidassa cupcaken kera luennon jälkeen.
Kiitos kaikille osallistujille – seuraavaa luentoa odotellessa!

Vegaanisia leivonnaisia kevään kunniaksi.

Tampereen Vegaaniliitto oli mukana Tampereen Vihreiden Vihreä startti kevääseen -tapahtumassa myymällä leivonnaisia Koskipuistossa 9.4.2016. Huonosta kelistä huolimatta paikalla oli hyvä yhteishenki ja asiakkaita kävi kiitettävä määrä. Myös esitteitä saatiin jaettua runsaasti. Ihmiset olivat myös kiinnostuneita tulevasta Vegfest-tapahtumasta.



Vegaaniliitto myi suklaanmakuisia nallepullia, ihanalta tuoksuvia espresso-kaneli-suklaakeksejä, kaunista ja samettisen suussasulavaa raakakakkua, juustoisia pizzarollseja ja herkullista juustohampurilaispiirakkaa.




Suklaiset nallepullat (28kpl)

Keksitaikina
42 g vehnäjauhoja
12 g sokeria
12 g Keiju-margariinia
15 ml kaura- tai soijamaitoa

Pullataikina
2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
2,5 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 pss kuivahiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
170 g Keiju-margariinia
1 levy ja muutama pala Pandan tumma suklaata

Koristeluun
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
1 rkl vettä

Sekoita kaikki keksitaikinan ainekset keskenään. Kääri kelmuun ja laita jääkaapiin pullataikinan teon ajaksi.
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon sokeri, vaniljasokeri, suola ja kuivahiiva. Lisää jauhoja vähitellen samalla sekoittaen. Lisää margariini ja vaivaa. Lisää jauhoja jos tuntuu, että taikina on liian käteen tarttuva. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 40 min. Jaa taikina 28:ksi palloksi. Ota palloista aina kaksi pientä korvapalaa talteen ja laita ison pallon sisään suklaapala. Asettele pienet pallot isomman pallon yläpuolelle ja muodostaen nallen korvat. Ota keksitaikina pois jääkaapista ja jaa se 28:een osaan. Tee näistä osista nallelle kuonot.
Anna kohota n. 30 min. Paista 180 asteessa uunissa n. 18 min. Jäähdytä.
Sekoita koristeluainekset pienessa pussissa. Leikkaa pieni pala pussin kulmasta, jotta saat pursotettua kaakaomassaa helposti. Piirrä nalleille silmät ja nenät.

Voit halutessasi voidella nallet kookosöljyllä ja ripotella sokeria päälle.

Espresso-kaneli-suklaahippukeksin ohje löytyy täältä.



Pizzarolls (kaksi 23 cm vuoka + yksi 15 cm vuoka. Yhteensä n. 20 kpl)

Taikina
6 dl kadenlämpöistä vettä
0.6 dl oliiviöljy
3/4 rkl kuivahiivaa
3 tl suolaa
n. 13 dl vehnäjauhoja

Tomaattikastike
500 g tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
Suolaa ja pipppuria

Lisäksi
1 violife-juusto
1 pienehkö munakoiso
Seitansalami (puolet ohjeesta)
Ohje täältä:
http://alppen.blogspot.fi/2013/10/satanistiset-vegemakkarat-seitanmakkara.html

Sekoita vesi, oliiviöljy, kuivahiiva ja suola. Lisää jauho ja sekoita isolla lusikalla. Peitä kulhon kannella ja jätä huoneenlämpöön kahdeksi tunniksi. Jos et heti käytä taikinaa, laita se jääkaappiin. Jos säilytät taikinaa jääkaapissa, ota se pois vähintään kolme tuntia ennen paistamista.
Tee tomaattikastike. Kuullota pilkotut sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää tomaattimurska. Keitä n. 20 min.
Viipaloi munakoiso ja paista viipaleet oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaulitse pizzataikina suorakaiteen muotoon. Levitä tomaattikastike, raastettu juusto, munakoisot ja ohuiksi leikatut seitansalamin viipaleet. Kääri varovasti rullaksi. Leikkaa paloiksi ja asettele ne uunivuokaan leikauspinta ylöspäin. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20- 25 min.

Mainioita kehuja saanut juustohampurilaispiirakka voi tulla uudestaan myyntiin Vegfestin kahvilaan!



torstai 14. huhtikuuta 2016

Ravitsemusluento, Lahti

Lahdessa pidettiin ravitsemusluento 12.4. Multi-Cultin tiloissa. Monikulttuurisuuskeskus Multi-Culti on osa Lahden nuorisopalveluita. Siellä on mm. harrastustoimintaa, kursseja, luentoja ja sinne voi myös tulla vain tappamaan aikaa esim lueskellen kirjaston antimia tai jutellen muiden ihmisten kanssa.

Luennon piti kokenut luennoitsija, vegaaniliiton ravitsemusvastaava Lotta Pelkonen. Paikalle saapui kauniissa kevätsäässä n. 25 henkeä, ja kaikille riitti juuri ja juuri istumapaikat.

Osa vieraista pääsi seuraamaan luentoa kotoisasti sohvalta.

Tarjolle oli leivottu Faunan toimittaman Vegaanin uuden keittokirjan Annikan marjapiirakka ja aurinkopinaattipiirakka. Tarjolla oli myös kahvia ja teetä sekä piirakan päälle vaniljakastiketta. 

Kuulijoilta kysyttiin ennakkoon, mistä he haluaisivat saada luennolla tietoa. Saimmekin kuulla erityisesti proteiineista. Lisäksi paikallaolijoita kiinnostivat myös rasvat, joista syntyi keskustelua. Selkeästi tilausta tälläisellä luennolla on, vaikka massiivisesti ei ihmisiä nyt tänne eksynytkään tällä kertaa. Paikalle tuodut esitteet veganismista kiinnostivat ja niillä oli menekkiä.

Nuorinta osallistujaa ei vielä ravitsemus sen tarkemmin jaksanut kiinnostaa.



maanantai 11. huhtikuuta 2016

Nyyttärit Seppälän talolla

Järvenpäässä kokoonnuttiin vegaanisten nyyttärien merkeissä 8.4. Tapahtumapaikkana toimi paikallisen asukasyhdistyksen vuokraama ihana Seppälän talo. Talossa oli hyvät tilat kokoontua sekä kaunis ympäristö!

Paikalle saapui melko paljon ihmisiä herkullisten tuomisten kanssa. Mukana oli niin aiemmin toiminnassa mukana olleita kuin vasta siitä kuulleita. Keskustelu rönsyili ja samalla toki herkuteltiin, sekä puhuimme toiminnastamme Järvenpäässä.



Tarjolla oli runsaasti herkkuja, keksejä, brownieta, raakakakkua, juustokakkua, pähkinöitä, taateleita, nachoja, salsaa, paahdettuja kikherneitä ja vaikka mitä muuta. Tarjoilupöytä sai kehuja siitä miten ihanaa on kun ei tarvitse huolehtia sisältävätkö herkut mitään eläinperäistä, ja allergisia varten merkkasimme mitä ruoat sisältävät. Syötävää löytyi niin pähkinäallergisille kuin keliaakikoillekkin.

Kahviin löytyi iKaffea, ja juomaksi myös mehua,kauramaitoa, kaakaota ja teetä. 


Suurimman suosion saavutti juustokakku joka sopi myös keliaakikoille. Kakku hupeni nopeasti ja sai kehuja ensimmäistä vegaanista juustokakkuaan maistavilta- ei kuulemma huomaa eroa maitoversioon.

 Herkulliset pasteijat tekivät myös kauppansa,  niiden ohje löytyy täältä.




Brownien ohje oli löytynyt Tuulispään leivontakirjasta.

Vuokaan vegaanista margariinia tai öljyä
korppujauhoja

Taikina
100g pehmeää tofua
1 dl kaura- tai soijamaitoa
100g vegaanista margariinia
1 dl sokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa
80 g vegaanista suklaata

Rasvaa ja korppujauhota vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Soseuta tofu ja kauramaito sauvaskoittimella sileäksi. Sulata margariini ja lisää se tofuseokseen. Lisää sokeri, kaakaojauhe, suola sekä vaniljajauhe ja sekoita. Siivilöi vehnäjauhot ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista jotta taikina ei sitkostu. Rouhi suklaa taikinaan pieninä paloina.
Kaada taikina vuokaan tasaisena kerroksena. Paista esilämmitetyssä uunissa keskitasolla 30 min.


Tapahtuma oli oikein onnistunut ja sai paljon kehuja sekä toiveita uusista tapahtumista! Toiveet on kuultu ja mahdollisimman pian pyrimme kokoontumaan uudestaan uusien herkkujen ääreen!