lauantai 21. marraskuuta 2015

Ravintola Leipäjonossa herkuteltiin vegaanisesti

Ravintolapäivän 21.11. kunniaksi ja Vegfestin tukemiseksi päätimme Tampereen porukalla järjestää iloisen kahvilan. Ajan taloudellisen hengen pilke silmäkulmassa huomioon ottaen nimesimme ravintolamme Leipäjonoksi ja ruokien nimet teemaan sopiviksi. 




Kylmien syyspäivien iloksi tarjosimme lämpimiä voileipiä monipuolisilla täytteillä. Opinto- ja muiden tukien saapumisaikaan ajoittuva 4. päivän leipä sisälsi mausteisen seitanin lisäksi kermaista cashewjuustoa ja raikasta pestoa. 







Veroparatiisiin paetaan kaukomaille ja evääksi otetaan currylinssitäytteinen voileipä! Itämaisilla vivahteilla maustettu leipä täyttää vegaaniherkkusuun mittarit kun välissä on rutkasti lämmintä juustoa.



Veronpalautusten aika! Veronpalautuksia nautitaan etuajassa kun lautaselta löytyy suussasulavaa tiramisujuustokakkua

Köyhä tai kuriton saattaa käydä omenavarkaissa mutta kun lopputuloksena on mehevä piirakka saanee vorokin anteeksi. Tämän piirakan salaisuus on ameriikan malliin taikinakuori joka pitää mehevyyden ja aromit tallella. Ohje on iki-ihanasta uutuuskirjasta Tuulispään leivontakirja, jota kannattaa ostaa (wink wink Vegaaniliiton puodista vaikka: vegaaniliitto.fi/vegaanipuoti) senkin vuoksi että osa tuotosta menee Tuulipään eläinsuojelukeskuksen toimintaan. 



Tässä ravintolan reseptit. Osa resepteistä on noin-reseptejä, osa lainattu eri lähteistä. Joka resepti oli kuitenkin herkullinen ja toimiva ja saimme jokaisesta ruuasta paljon hyvää palautetta. Kannattaa siis kokeilla näitä!


4. päivän leipä

SEITAN
Kuiva-aineet:
7 dl gluteenijauhoja
1,5 dl gramjauhoja
1,5 dl soijajauhoja
0,3 dl kasvisliemijauhetta
1,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl valkopippurijauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl suolaa
Liemi:
1,25 dl soijakastiketta
1 dl öljyä
5 dl vettä
2 rkl punaista balsamicoa
Marinadi:
1 punasipuli
1 limen mehu
0,5 dl öljyä
1 rkl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä
1 rkl omenaviinietikkaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa ja sokeria (vajaa 0,5 tl)
0,5 tl valkopippurijauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl muskottipähkinäjauhetta
0,5 tl caynnepippurijauhetta

CASHEW-JUUSTO

alkuperäinen resepti: nutritionstripped.com/classic-cashew-cheese-3-ways

2,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liotusaika vähintään 1 h)
1/2 dl vettä
1/2 dl ravintohiivahiutaleita
2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sinappia
suolaa ja pippuria maun mukaan.

Sekoita kaikki ainekset sekaisin blenderissä, tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.


PESTO
2-3 isoa kourallista tuoretta basilikaa
1 dl auringonkukansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
1dl oliiviöljyä
2 rkl oluthiivahiutaleita
suolaa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin blenderissä, tarkista maku.


VEGEPEKONI
1 paketti savutofua
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl nestesavua
1 tl siirappia


Veroparatiisi

LINSSITÄYTE
n. 4 hlö
2 dl kypsiä punaisia linssejä
1 dl ravintohiivahiutaleita
1 dl kurpitsansiemeniä
½ pss pakastepinaattia
0,5 dl kookoskermaa
1/2 paprika
currya, mustapippuria, valkosipulijauhetta, suolaa.



Ylityö

PERUNASALAATTI
(muokattu ohjeesta: chocochili.net/2013/01/uuden-vuoden-perunsalaatti)

n. 4 hlö
5 keitettyä perunaa
150 g suola- tai maustekurkkua
1 ruukku ruohosipulia
2-3 dl majoneesia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl sinappia
1 päärynä
suolaa, mustapippuria

Veronpalautus
Tiramisujuustokakku piparkakkupohjalla.
Ohje Hyvä ruoka, huonot jutut-blogissa: sanoppas.se/sapuskaa/2015/11/20/tiramisujuustokakku-piparkakkupohjalla
Pohja:
300 g vegaanisia piparkakkuja
100 g vegaanista margariinia


Täyte:
300 g silken tofua
1 pkt Tofutti Original -soijatuorejuustoa
1 prk Alpron soijavispiä
1 dl sokeria
1 dl vahvaa kahvia
2 rkl Disaronno-likööriä
1 tl vaniljauutetta
1 rkl Vegeset-jauhetta
ripaus suolaa



Pinnalle:
Kaakaojauhetta


1.    Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm irtokakkupohjavuoanpohja leivinpaperilla.
2.    Murenna piparkakut käsin, sauvasekoittimella taiblenderissä. Sulata margariini ja sekoita se piparkakkumuruihin. Taputtele seoskakkuvuoan pohjalle.
3.    Sekoita silken tofu ja soijatuorejuustoblenderillä, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi.
4.    Kaada tofu-tuorejuustoseos kattilaan ja sekoitasiihen loput täytteen ainekset. Kiehauta.
5.    Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyäjääkaapissa vähintään 6 tunnin ajan.
6.    Ennen tarjoilua pyöräytä veitsellä kakun reunairti kakkuvuoasta. Siivilöi kakun pinnalle kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.



Omenavarkaissa
PUOLUKKA-OMENAPIIRAKKA
Tuulispään leivontakirja: Oskun omenapiirakka. Hiukan muunneltuna.

piirakkataikina
5,5 dl vehnäjuahoja (tai 6 dl Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta + ¾ tl ksantaania)
¾ dl sokeria
200 g margariinia
2 rkl vettä

- Sekoita jauhot(, ksantaani) ja sokeri.
- Nypi sekaan margariini.
- Lisää lopuksi vesi ja sekoita kiinteäksi palloksi. (Koska tässä on suht vähän nestettä, kannattaa gluteenitonta taikinaa vaivata, jotta ksantaani kostuu tarpeeksi.)


täyte

200 g puolukkaa (hieman sulaneena)
1 kg omenaa (kävelykadun omenakojussa on tähän täydellisiä amorosa-omenoita)
1,5 dl fariinisokeria
1,5 tl kanelia
0,5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
pinnalle pieniä nokareita margariinia

- Kaulitse puolet taikinasta 24 senttiseen vuokaan sopivaksi levyksi. (Jos teet gluteenitonta, kaulitse se leivinpaperin päällä ja siirrä sen avulla.)
- Kaada täyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele pinnalle margariininokareita.
- Kaulitse loppu taikina kanneksi ja nipistele kauniisti reunoilta.
- Paista 225-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 35 minuuttia.
- Tarjoile vehnäversio hieman jäähtyneenä ja gluteeniton versio kokonaan jäähtyneenä.